"Mickine rože"

mickine roze 2Rože nas spremljajo in navdihujejo skozi življenje. Ob različnih priložnostih dajejo posebno noto dogodkom in slovesnostim. Velikokrat prepustimo, da na svoj poglobljen način govorijo namesto nas.

Začetki izdelave povoščenih rož segajo v začetek prejšnjega stoletja k Mariji Hedl (rojena 1899) v Vintarovcih. Zaradi paralize v sedmem letu starosti je svojo mladostno energijo razdajala izdelovanju rož, vse do smrti leta 1974. Nastajali so naprsni, poročni in drugi priložnostni šopki in venčki, znani v širšem severovzhodnem delu Slovenije in Prekmurju. Za izdelavo sekanega cvetja in papirja, ki se kasneje namaka v tekoči parafin, je potrebovala kovinske sekače, ki si jih je priskrbela z Dunaja. Jaz jih uporabljam še danes.

Marija Hedl je izdelala šopke za sto novih maš, veliko porok in drugih priložnosti. Po njeni smrti je delo nadaljevala tašča Antonija Zelenik, zanj pa sem se navdušila tudi sama. Zaradi odnosa do kulturne dediščine, bi rada ostala zvesta narodnem izročilu, saj se zaveda, da ta zapuščina bogati ter lepša čas in prihodnost. Ob tem išče drugačne pristope in materiale.

Doslej sem razstavljala na Celjskem obrtnem sejmu, rokodelski razstavi v Slovenj Gradcu in Ljubljanskem gradu.

Leta 2002 sem za svoje delo in izdelke od Obrtne zbornice Slovenije dobila certifikat, ki ga zbornila podeljuje za ohranitev domače in umetnostne obrti.

Šopki, »Mickine rože«, kot sem jih v spomin na Marijo Hedl poimenovala, postajajo znani in krasijo mladoporočence, zlatoporočence ter se pojavljajo na prireditvah kulturnega in družbenega življenja.

Kontaktna oseba:
Milena Zelenik: 02 753 30 41, 031 263 646

Ljudske pevke Urbančanke

Ljudski pevci1.jpgV okviru društva že od leta 2000 deluje skupina pevk ljudskih pesmi. Pojejo pesmi iz naših krajev, katere so se ohranile.
V letu 2003, po treh letih delovanja, so v skupino povabile ljudskega muzikanta s frajtonarico, ki pozna stare skladbe. Pevke pa so poprijele za priročne inštrumente, kot so lončeni bas, piščalka, glavnik, kuhalnice, plehbas in pletenke. Leta 2004 so pridno vadile in se pripravljale na objavo prve kasete z naslovom "Jaz sem muzikant". V letu 2006 so objavile drugo kaseto in zgoščenko z naslovom "Trgatev v jeseni". Redno sodelujejo na območnih revijah, katere organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ptuj. V letu 2007 je revija potekala na Vidmu, kjer so bile izbrane za medobmočno revijo, ki je bila 3.6.2007 v Osluševcih.

Želijo si veliko prijetnih trenutkov z ljudsko pesmijo, ker daje elan za delo v naprej.

V skupini ustvarjajo glasbo: Majda Kunčnik, Lizika Bac, Marija Zver, Anica Čeh, Lizika Vajt, Nežika Čeh in Marija Voda.

Kontaktna številka: 02 753 07 01